Wat zijn de verschillen tussen een gloeilamp en een LED lamp?

Hoe werkt een gloeilamp?

Een gloeilamp, ook wel kooldraadlamp genoemd. produceert licht door middel van het verwarmen van een gloeidraad in een zuurstofarme glazen bol. Zodra de gloeilamp op een spanningsbron wordt aangesloten, wordt de gloeidraad zo sterk dat deze licht genereert.

Wat zijn de voordelen van een gloeilamp?

Gloeilampen zijn goedkoop in aanschaf en meestal al voor 1 euro te koop. Daarnaast hebben Gloeilampen altijd een CRI van 100 en staan dus garant voor een perfecte levendige kleuren.

Wat zijn de nadelen van een gloeilamp?

Gloeilampen hebben de slechtste energie-efficiëntie van alle verlichtingssoorten. Dit komt omdat +/- 90% van de energie verloren gaat aan het opwekken van de warmte om de gloeidraad te verhitten en dus niet aan het produceren van licht.

De levensduur van een gloeilamp is gemiddeld maar 1000 uur. Dit betekent dat u regelmatig een nieuwe gloeilamp moet aanschaffen en veel tijd kwijt bent aan het vervangen van uw defecte lampen. Dit maakt goedkoop dus duurkoop.

Een gloeilamp heeft een lichtbundel van 360º. Het nadeel van de 360º bundel is dat een groot deel van de belichting niet naar de gewenste plek straalt, maar bijvoorbeeld naar het plafond.

Waar worden gloeilampen voornamelijk gebruikt?

Gebruikelijke toepassingen voor gloeilampen zijn residentiële ruimtes en binnenverlichting door de warme lichtkleur van 2700 Kelvin. Het wordt meestal niet gebruikt in bij bedrijven vanwege de korte levensduur en een slechte energie-efficiëntie.

Hoe werkt een LED lamp?

LED staat voor Light Emitting Diode. Een diode is een elektrische component met twee elektroden waar elektriciteit doorheen stroomt. Door de constante bewegingen van de elektronen in het halfgeleidermateriaal ontstaat er licht.

Wat zijn de voordelen van een LED lamp?

Het grootste voordeel van een LED lamp is de hoge energie-efficiëntie, omdat er geen energie verloren gaat aan het verhitten van een gloeidraad is een LED lamp tot wel 90% efficiënter.
De levensduur van een LED lamp is zo’n 35.000 tot 50.000 branduren. Een LED lamp gaat dus 35 – 50 keer langer mee dan een normale gloeilamp. Dit resulteert daardoor in lage onderhoudskosten en een snelle terugverdientijd, die meestal korter dan een jaar is.

LED lampen zijn beschikbaar in een grote scala aan kleuren en kleurweergaves. Van 1700 Kelvin (kaarslicht) tot 6500 Kelvin (daglicht) en een CRI van 90-100. U kunt LED lampen dus veel breder toepassen dan gloeilamp die alleen maar in 2700 Kelvin (warm wit) beschikbaar is.

De lichtbundel van een LED lamp ligt meestal tussen de 8º en 360º. Dit heeft als voordeel dat er voor elke mogelijke toepassing een geschikte LED lamp is. U kunt dus heel specifiek accenten verlichten, maar ook de look-and-feel van een gloeilamp nabootsen.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *